Sammanfattning september

2010-09-30 / 23:11:20
Jag hade tänka börja med att i slutet av varje månad summera månadens träning. September har varit helt okej träningsmässigt. Jag har sprungit en hel del men det har också varit mycket nöje och jobb som har varit ivägen. Jag provade Zumba vilket var kul men inte så roligt som jag hade trott. Idag tränade jag också höstens första box-pass, jädrar vad jobbt det var.

Mina mål som jag satte upp i början av september

Träningsmål
  • Springa fyra gånger och öka hastigheten mer
  • Träna styrketräning
  • Prova Zumba och bli bättre på att dansa och röra på höfterna
  • Njuta och slappna av på mina två träningsfria dagar
Jag tycker att jag delvis har uppfyllt målen. Sprungit har jag gjort, styrketräning har jag kommit igång med, jag har provet zumba men inte blivit bättre på att dansa men jag har definitivt njutit på mina lediga dagar. Snart kommer nya mål för oktober upp.


Under september har jag:

  • Tränat 15 gånger
  • Tränat i 785 minuter dvs 13 timmar
  • Gjort av med ca 6500 kalorier
Att träna i snitt varannan dag är väl helt okej tycket jag. Nu är det bara att öka. Jag ska leta upp min gamla träningsdagbok och se vad jag tränade förr, kul. Jag kanske delar med mig av den också!

2010-09-30 Torsdag

2010-09-30 / 22:54:27
Äntligen, jag har tränat box idag för första gången i höst. Det var jätte kul och skönt att ta ut sig på ett sätt som man inte gör annars. Hela kroppen skakar när man går därifrån, varenda centimeter på kroppen skriker "bär mig hem.." men det är skönt. Jag har saknat det. Jag har saknat att någon skriker på mig när jag inte ger 100 % och jag har saknat någon som får mig att få mjölksyra på varje pass. Jag kan ju inte ha klocka på mig så ja har inget resultat att presentera men däremot kan ja avslöja:

Jag skall springa Göteborgsvarvet 2011. De ni, självplågeri kallas det.

2010-09-29 Onsdag

2010-09-29 / 21:54:19
Idag tränade jag funktionell styrka, som vanligt på onsdagar. Jag börjar känna att styrkan kommer tillbaka och det är skönt. Idag tog jag i lite extra mycket, speciellt på konditionsövningarna. Idag kom jag också ihåg att ta med mig pulsklockan så här är resultatet:

1:15 timmar
147 i genomsnittspuls
185 i maxpuls
589 kalorier

Jag pratade med en vän idag när jag var påväg hem från jobbet. Vi konstaterade vad den onda och goda gubben på mina axlar är, förnuft och känsla. Det är när känslan styr över förnuftet som det skiter sig. Idag vann förnuftet, men det var ingen svår match. Känslan efter jobbet: Jag är trött. Förnuft som har fått med känslan på sin sida: Det är kul att träna och jag behöver det. När jag gick på dieten för några veckor sen vann känslan, på något sätt tröttnade förnuftet på att vara nyttig och känslan tog över. Det var som att, bara för att det är nyttigt så är det tråkigt, men så behöver det ju inte alls vara. Jag vet ju så väl att jag mår mycket bättre av att äta bra.

Utmaningen just nu är att förnuftet och känslan ska sitta på samma axel. Fortsättning följer...

2010-09-28 Tisdag, när träning är som bäst...

2010-09-28 / 22:24:33
Jag visste att det skulle bli sen träning idag och jag var inte jätte laddad för det. Det är inte kul att springa själv i mörkret men jag kom på den brilljanta idén att åka till gymmet. Det stängde klockan nio och jag var ombytt och klar fem i halv nio. Det blev 30 minuter effektiv träning på löpbandet. Jag hade en ny idé med intervall träningen som jag ville prova, istället för att jogga långsamt och öka tempot i intervallerna skulle jag gå snabbt och spurta. Och vilken succé. När jag sprang snabbt låg pulsen på 180-190  och när jag gick 160-170. Jag gick i 7 km/h och sprang i minst 10km/h och upp till 12,5 km/h. Det kändes riktigt bra och det var kul. Innan har löpbandet inte känts som ett allternativ  under vintern men nu blir det nog det ändå. Dessutom kunde jag kolla på idol under tiden, perfekt. Dock inte lika kul utan ljud, varför städade jag bort hörlurarna ur träningsväskan? Gör aldrig om det Sandra. Här är resultatet:

30 minuet
164 i genomsnittspuls
8,6 km/h i snitt
06:58 minuter/km
191 i maxpuls
ca 300 kalorier

2010-09-27 Måndag

2010-09-27 / 22:20:48
Idag tränade jag och pappa spinning. Det var faktiskt kul, men till en början var musiken kass. Melodifestivallåtar. Från 2010. Sönderspelade låtar med andra ord. Men sen blev det bättre och det var jobbigt men på ett helt annat sätt jämfört med löpning. Mjöklsyra i benen, precis vad jag älskar! Jag får se om jag har träningsvärk i morgon. Här är resultatet:

1 timme
149 i genomsnittspuls
185 i maxpuls
459 kalorier

I morgon blir det intervall träning men på ett nytt sätt, berättar mer i morgon. God natt.

2010-09-26 Söndag

2010-09-26 / 19:12:22
Äntligen löpning. Det var visst en vecka sen jag tränade och idag var jag riktigt sugen. Jag och Johanna sprang ute vid tjolöholm, där har vi inte sprungit tidigare så det var kul. Vi sprang i 35 minuter och jag hade varken pulsklocka eller mobil med mig. Jag känna för att bara springa. Det kändes bra hela tiden och jag hade mycket kraft, tyvärr hade jag ont i benet. Jag kanske byter ut ett löppass mot ett spinningpass.

Att springa ute vid tjolöholm påminner så mycket om naturen längs lidingöloppet, väldigt vackert. Jag måste gör det igen, jag ska klara hela lidingöloppet. Nästa år? Frågan är om jag kommer vara bättre i form senare i livet. Det vet jag ju inte så därför är det bättre att göra det nu. Nu, när jag vet att jag har en chans att klara av det. Fast jag vill bli en sån där aktiv, enveten jävla kärring som springer en mil utan problem när hon är 70 år. En kärring som ungdomarna kommer vara avundsjuk på för att hon är så vältränad.

supersize vs superskinny?

2010-09-22 / 22:25:35
Det blev ingen träning i måndags och ingen idag heller. I måndags hann jag inte men idag har jag ingen bra ursäkt. Det känns verkligen som om jag har en gubbe på varje axel, en god och en ond. Så här lyder konversationen mellan dem:

- Det är mörkt ute och du har jobbat hela dagen, du behöver inte träna idag.
- Men herre gud, du har ju släpat med dig joggingskorna till Tyskland då måste du ju använda dem.
- Det är obehagligt att springa i en liten by som man inte känner till och gå till gymmet och stirra in i en gul betongvägg, det gör jag inte.
- Du vet hur skönt du tycker att det är att springa, bara du kommer ut. Efter en lång arbetsdag behöver du frisk luft.
- Jag behöver vila, jag har nog fortfarande ont i benet om jag springer.
- Men vad har du för allternativ: gå ner till baren och dricka en öl, för det gjorde du inte alls i München? Ska du någon gång klara av att springa ett marathon måste du hålla igång.
- Men öl är gott...

Ja, jag kan hålla på hur länge som helst. Men jag kan berätta att den onde vann. Med ytterst lite marginal. Det blev jobbsnack och en annanasjuice i baren. Alltid kul att prata framtid och visioner.

2010-09-19 Söndag

2010-09-19 / 22:52:06
Tillbaka till verkligheten. Jag har haft en jätte bra weekend i München, vilken fantastisk stad. Jag kan tillochmed tänka mig att flytta dit, mitt i centrala München fanns en stor park med en sjö och massa promenadstråk.

Nu i eftermiddags var jag och Johanna ute och sprang. Efter all öl på oktoberfest kunde det behövas! Men tur att det inte var mer än 30 minuter lätt löpning, mer hade jag inte orkat. Vi sprang hemma hos Johanna och hade tur med vädret. Tyvärr hade jag ont i benet så jag får kolla upp detta. För övrigt så kändes det bra att springa, vi hade mycket att prata om så det gick fort. Här är resultatet:

5,6 km
40 minuter (uppvärmning 10 min)
399 kalorier
06:59 minut/km
163 i genomsnittspuls
8,6 km/h

Nästa vecka blir svår med träningen. Jag åker till Tyskland igen med jobbet och åker tisdag kväll och kommer hem torsdag kväll. I morgon blir det tisdagens löpning och om jag hinner skall jag gymma på tisdag innan flyget går. Vi hörs!

2010-09-15 Onsdag

2010-09-15 / 22:55:25
Idag tränade jag fuktionell styrka med Sarah. Jag var inte så fokuserad men du var grym idag. Jag hade ont i både svanskotan och i benet, skit också. Jag glömde att ta med mig pulsklockan så jag har inga resultat. Men jobbigt var det, jag saknar dock balansbollen.

Nu blir det vila i några dagar, åker till München i morgon och stannar tills på söndag. Spontan-resa är alltid kul. Skönt att komma bort från regn och rusk. Vi hörs

2010-09-14 Tisdag

2010-09-14 / 22:10:44
Idag öste regnet ner när vi sprang. Jag kan tycka att det är skönt att springa när det regnar men inte när det ösregnar på tvären. Och jag fick ytterliggare en anledning att köpa lite nya träningskläder: en vatten och vindtät löparjacka. Jag och Johanna och Pappa sprang i Fors och det var intervallträning. Pappa hade världens energi och sprang fram och tillbaka för att han tyckte att vi var för långsamma. Typiskt honom. Vi skulle springa 10 minuter uppvärmning, 2x6 minuter intervall med 2 minuter långsamt emellan och sedan 10 minuter nedvarv. Det resulterade i detta:

ca 6 km (min och Johannas mobil visar olika..)
45 minuter
435 kalorier
7.7 km/h
08:00 minuter/km
163 i genomsnittspuls


Jag hade lite ont i benet idag, typiskt. Det som försvann efter en veckas vila i Grekland. Jag äter ipren och smörjar in med voltaren i alla fall så jag hoppas att det hjälper. I morgon blir det funktionell styrka, gött!

Nya träningskläder

2010-09-13 / 22:59:08
Nu när det går så bra med löpningen vill jag köpa lite nya träningskläder. Känner man sig snygg när man tränar går det lättare. Jag behöver även lite nya kläder inför innomhussäsongen. Här kommer lite inspirationsbilder på kläder jag kan tänka min att köpa: (skit också, jag har gjort ett kollage med bilder men nu funkar det inte att lägga upp det..)

 

 

 

 

Ett par löparbyxor från Nike som är lite tjockare, en tunn funktionströja som är bra att ha under löparjackan och ett nytt träningslinne från Better Boddies. Jag var inne på She shop idag och fick massa inspiration, jag ville köpa allt men gick därifrån tomhänt.


Promenad

2010-09-13 / 22:37:46
Idag har jag en träningsfri dag. Det är viktigt att vila också så man återhämtar sig. Det känns lite i kroppen idag efter springningen men det är inte utan att jag undrar hur det hade kännts om jag hade sprungit 1km till, och undra hur långt till jag hade klarat? Jag åkte hem till Mamma efter jobbet och vi gick en promenad i det fina vädret, skönt. Alltid mysigt att prata med mamma. Sen blev det kvällsmackor och Biggest Loser. Mycket underhållande! I morgon kör vi igen, intervall träning!

2010-09-12 Söndag

2010-09-12 / 21:06:53
Efter en lugn helg var det dags igen med löpningen. Och idag fick vi verkligen resultat av allt slit med intervallträning. Det var lätt löpning i 60-75 minuter som stod på schemat och det känndes ganska tungt innan vi började. MEN, vi peppade varandra och hade en positiv inställning hela tiden. Vi hade gett oss sjutton på att vi skulle springa i 60 minuter. Och vi klarade det, med marginal dessutom. Jag fick tyvärr inte igång min mobil men jag använde min Garnim pulsklocka. Jag fick ställt in den ganska bra denna gången. Jag såg puls, hastighet och tid i displayen. Här är resultatet:

1:10 timmar (5 minuter gång i början)
ca 9,5 km
7,6 km/h
517 kalorier
168 i genomsnittspuls

Jag är riktigt nöjd och jag och Johanna springer väldigt bra tillsammans. Skönt att ha någon att springa med och vi skall förtsätta springa hela vintern men kanske inte 3-4 dagar i veckan utan hellre 2-3 gånger. Minst en gång långdistans och en gång intervallträning.

Gynning inspirerar

2010-09-11 / 01:20:34
Carolina inspirerar mig i min träning. Hon har verkligen utvecklats som person och blivit så hälsosam. Man ser på henne att hon mår så himla mycket bättre nu. Nästa år skall jag också springa Tjejmilen!

Och visst ser bilden härlig ut? Jag vill ut och springa nu.




Nya mått

2010-09-10 / 09:49:58
Mått 31/8-2010:
Lår: 58,5 cm
Rumpa: 100 cm
Höfter: 84 cm
Mage: 80 cm (över naveln)
Armar:
28 cm
(Alla mått är över det bredaste stället)

Mått 9/9-2010:
Lår: 58 cm
Rumpa: 99 cm
Höfter: 84 cm
Mage: 75 cm (över naveln)
Armar: 28 cm

Gött att jag har gått ner cm även om jag inte har gått ner så mycket i vikt. Nu väger jag 63,5 kg

2010-09-09 Torsdag

2010-09-10 / 09:02:09
Jäklar vad bra det gick på träningen. Det var så skönt att springa. Det kändes som om jag kunde springa hur långt som helst, jag älskar när när man känner sig oövervinnerlig. Jag började vid simhallen i Fjärås och sprang över hela bräckan och ner förbi Fjärås byggdegård och hem igen. Idag skulle jag springa 10 minuter uppvärmning, 30 minuter tempo och 5 minuter nedvarvning. Jag är väldigt nöjd med resultatet:

45 minuter
6,81 km
06:41 min/km (06:31 innan nedvarning)
493 kalorier
171 i genomsnittspuls
8,9 km/h

Dessutom använde jag min nya pulsklocka (den är egentligen inte så ny, jag har inte använt den bara). Det är en Garmin pulsklocka med GPS. Anledningen till att jag inte har använt den är att den är krånglig och jag har inte lärt mig den men nu skall jag ge den ett försök. Jag ställde in att jag skulle träna ett puls-pass i 45 minuter och att jag skulle ligga i pulszon 3 (146-166). Problemet var bara att jag inte kunde se vilken puls jag hade under passet, bara vilken pulszon jag låg i. Klockan pep hela tiden om jag inte låg i rätt zon, tur att jag hade musik i öronen! När jag hade tränat färdigt var summeringen jätte bra men jag får ta mig tid att lära mig klockan.

Ingen träning

2010-09-09 / 08:57:23
Det blev ingen träning igår. Jag var inte hemma från jobbet förän kvart över sju och då var jag helt slut. Jag tog en liten promenad bara för att få luft och för att koppla av. Maten har det inte heller gått så bra med. Jag orkade verkligen inte igår. Men snart är det nya tag. Idag skall jag springa igen och det ska bli så skönt, jag rensar verkligen huvudet när jag springer. Jag har träningskläderna med mig till jobbet och jag funderar på att springa någonstans i Göteborg innan jag åker hem. Ikväll skall jag mäta mig också så vi får se om jag har gått ner något i cm.

2010-09-07 Tisdag

2010-09-08 / 10:34:46
Jag sprang också med Pappa idag och det var kul. Vi körde intervallträning 8x1 minut och det var jobbigt. Det var tungt att köra två pass efter varandra utan att äta nått emellan. Jag och Pappa sprang slingan hemma och den är ganska backig så det var extra tungt att köra intervaller. Jag måste fokusera på att få upp tempot. Här är dagens resultat:

36 minuter
4 km
07:57 minuter/km
336 kalorier
166 i genomsnittspuls
192 i maxpuls
7.5km/h

Zumba

2010-09-08 / 07:40:53
Igår provade jag och Sarah zumba det var ganska kul men jag är inte helt övertygad. Instruktörer var väldigt duktig och hade mycket energi men hon hade ingen mikrofon så man hörde inte vad hon sa, därför var det svårt att hänga med. Det var också väldigt mycket folk i lokalen så man såg henne inte så bra. Så med bättre förutsättningar kan zumba vara roligare. Det var kul att prova olika dansformer och jag behöver verkligen lära mig att röra på höfterna så jag får ge zumba en chans till.

Mål med träningen och kosten vecka 36

2010-09-06 / 21:16:00
Jag tänkte sätta upp några mål med veckans träning för att hålla uppe motivationen. Jag tänkte också sätta upp mål med kosten för att fortsätta viktnedgången. Under helgen har jag gått upp ett halvt kilo så nu är det bara att ge gärnet igen. Jag tyckte ändå att det var skönt att äte ganska normalt i helgen, jag behövde det. Det är inte kul att vara för hård mot sig själv hela tiden.

Träningsmål
  • Springa fyra gånger och öka hastigheten mer
  • Träna styrketräning
  • Prova Zumba och bli bättre på att dansa och röra på höfterna
  • Njuta och slappna av på mina två träningsfria dagar
Kostmål
  • Fortsätta med ett lågt kolhydratsintag
  • Gå ner till 62 kg
  • Pröva nya luncher så det inte blir så enformigt

Biggest Loser

2010-09-06 / 20:53:17
Sitter just nu och kollar på Biggest Loser Sverige. Det här programmet kommer jag följa i höst. Hur sjutton kan man låta det gå så långt? Hur sjutton kan man säga att man har provat allt för att gå ner, tillochmed operation, för att sedan kommentera att man aldrig i hela sitt liv har tränat! Har man provat allt då?

För övrigt så har jag min vilodag idag och det kan behövas. Denna veckan blir en hård träningsvecka och en rolig träningsvecka. Under hösten skall jag försöka träna lite nya, annorlunda pass. I morgon blir det dags för Zumba och här är passförklaringen: "En effektiv form av fitnessträning till svängig latino- och världsmusik som får dig att träna utan att du ens tänker på det." Låter helt perfekt, träna utan att men ens tänker på det!

Marathon?

2010-09-05 / 20:50:41
På den årliga Kräftskivan i helgen pratade vi om att springa New York Marathon 2011. Är jag galen? Jag tror det. Men någon gång i livet skall jag göra det. Kommer jag vara i bättre form om tio år? Jag tror inte det. Då är det lika bra att göra det nu. Men shit, 4.2 mil. Det är långt. Det är som att springa till jobbet! Är det något marathon jag ska springa så är det New York marathon. Vi får se hur det blir...

2010-09-05 Söndag

2010-09-05 / 20:22:40
Helgen har varit bra, mycket skratt och god mat. Jag har fuskat en del men dealen var ju att vi fick äta vad vi ville på helgen (utan att för den sakens skull trycka i oss skit) Fredag kvällen bestod utav räkor och kräftor ute på en ö utanför fiskebäck. Vi firade en på jobbet som hade fyllt år och det var väldigt lyckat. Jag avstod chips, ostbågar och alkohål så dagen blev ganska nyttig ändå. Typiskt nog halkade jag på klipporna och slog i svanskotan rejält.

I lördags åt vi en långfrukost med ägg, yoghurt med hallon och mackor. Helgfrukost är det bästa. Till lunch blev det fisksoppa och på kvällen var vi på kräftskiva. Jag drack vitt vin hela kvällen och idag är jag inte bakis alls, gött. Stina hade gjort jätte goda matmuffins, måste få receptet. Jag tror att det var salami och lök och västerbottenost i och det är ju hur lätt som helst att slänga i sig innan man skall träna.

Idag har jag och Johanna varit ute och sprungit det gick väldigt bra och jag hade inte så ont i svanskotan idag, det känns bara lite i uppförsbackarna. Vi skulle springa 30 minuter lätt löpning idag och vi sprang två varv i Kungsbackaskogen. Det var kul att springa med henne igen man blir alltid lite mer pushad då. Konstigtnog så funkade inte appen på telefonen så jag vet inte hur fort vi sprang men här är de andra resultaten:

34 minuter
151 i genomsnittspuls
180 i maxpuls
288 kaorier

För att samanfatta veckan som gått tycker jag att den har varit väldigt bra. Minus 2,5 kg, träningen har gått väldigt bra och det känns som att jag är påväg i rätt riktning. Nu är det en ny vecka med nya möjligheter. I morgon är det invägning igen och vecka fem i löpprogrammet startar!

Invägning

2010-09-03 / 08:44:08
I morse vägde vi oss. Jag vägde 63,5 kg, minus 2,5 kg på fyra dagar. Jag är nöjd. Men mer skall jag ner. Till helgen blir det mycket skaldjur och jag skall försöka att undvika kolhydrater. Vi får se hur det går.

2010-09-02 Torsdag

2010-09-02 / 23:15:53
Jag var inte så sugen på att springa idag. Johanna är sjuk så jag fick springa själv. Dessutom blev det inget iformlopp. 490:- kostade det att efteranmäla sig, det tyckte jag var för dyrt. Vi ska kolla om det går några andra lopp nu som vi kan springa. Det kändes inte så bra i början när jag sprang men efter ett tag kom jag på att det bara satt i huvudet så jag sprang fortare och längre. Det var tempoträning idag. Tio minuter uppvärmning, Trettio minuter tempo och fem minuter nedvarvning. Här är resultatet:

45 minuter
5.48 km
07:19 minuter per km
8,2 km/h
164 i genomsnittspuls
187 i maxpuls

Nästa löpning är på söndag och helgen blir nog ganska lugn. Mycket skaldjur vilket är bra för dieten. I morgon är det invägning och i helgen tänker jag mäta mig igen. Spännande.

Jag har fuskat.

2010-09-02 / 19:33:49
Jag har fuskat med två saker. 1 - jag vägde mig i morse, jag blev glad. 2 - Jag åt tre mackor middag. Hela dagen har jag varit jätte duktigt. Tog ingen efterrätt när vi åt lunch på scandic på hela jobbet, tog ingen kaka till tre kaffet. Men när jag kom hem låg mackorna bara där och stirrade på mig och sa: ät mig, ät mig, ät mig. Och det hjälpte inte att tänka på det Sarah lärde mig igår. Men det var fasiken de godaste mackorna jag har ätit i hela mitt liv. Men nu är det skärpning igen.

2010-09-01 Onsdag

2010-09-01 / 23:02:45
Idag tränade jag Funktionell styrka, första riktiga styrkepasset i höst. Och det gick ganska bra för att vara första gången men man tappar otroligt mycket. Nästan hela förra vintern tränade jag det passet och var i bra form, både konditionsmässigt och styrkemässigt. Funktionell styrka går ut på att träna flera muskler samtidigt så efter uppvärmningen går vi runt på olika styrke och konditions stationer, 70 sekunder aktivt och sedan 20 sekunder vila. Fokus ligger på att aktivera så många muskler som möjligt, exempelvis biceps med hantlar på en balansbräda eller bänkpress på en pilatesboll. På detta sätt tränar man många småmuskler som man inte gör annars när man "bara" går till gymmet. Här är resultatet efter dagens träning:

75 minuter
146 i genomsnittspuls
181 i maxpuls
556 kalorier

Det har gått bra med maten idag också. Väldigt gott med ägg till frukost! Till lunch blev det lövbiff men vitkålssallad, brysselkål, tomater och sockerärtor. Jag motsod kakorna på jobbet idag igen, är riktigt stolt över mig själv. Till middag blev det fisk, remouladsås och för omväxlingsskull vitkålssallad. Men det var gott. Min vän Sarah tipsade mig om hur man skall tänka om man blir sugen på något onyttigt, exempelvis en kanelbulle:

"Tänk att det tar bara en minut att äta upp den och sen är suget och njutningen borta, är det värt det då?" Nej